Azbesztes Szolg√°ltat√°sok

Azbesztmentesítési kivitelezések:

Laborat√≥riumi, szak√©rtŇĎi szolg√°ltat√°sok:

Laborat√≥riumi, szak√©rtŇĎi szolg√°ltat√°sok:

Az azbeszt felhaszn√°l√°sa √©s hat√°sa BŇĎvebben

Az azbeszt sz√©lesk√∂rŇĪ ipari felhaszn√°l√°sa a XX. sz√°zad elej√©n kezdŇĎd√∂tt.
Sokoldal√ļ alkalmazhat√≥s√°g√°t szinte egyed√ľl√°ll√≥ fizikai √©s k√©miai tulajdons√°gainak k√∂sz√∂nheti. Legnagyobb volumenben az azbesztcement gy√°rt√°sa sor√°n haszn√°lt√°k fel (azbeszt lapok, azbeszt szigetel√©sek), ahol az adal√©k 10 %-a d√©l-afrikai krokidolit azbeszt (k√©k azbeszt) volt, a fennmarad√≥ r√©szt a volt Szovjetuni√≥b√≥l import√°lt krizotil azbeszt (feh√©r azbeszt) tette ki.

Az iparban √©vente t√∂bb ezer tonna import√°lt nyersanyag, illetve f√©lk√©sz √°ru ker√ľl(t) feldolgoz√°sra, √≠gy pl. tŇĪzv√©delmi szigetel√©sre, hŇĎszigetel√©sre, csŇĎszigetel√©sre, valamint irattart√≥ dobozok √©s egy√©b azbeszttartalm√ļ term√©kek elŇĎ√°ll√≠t√°s√°ra is elŇĎszeretettel haszn√°lt√°k.
Magyarorsz√°gon az azbesztrostok √©s azok a term√©kek, amelyekhez az elŇĎ√°ll√≠t√°s sor√°n ezen rostok valamelyik√©t sz√°nd√©kosan adt√°k hozz√° a term√©khez, nem forgalmazhat√≥ak √©s nem haszn√°lhat√≥ak fel (ide tartozik t√∂bbek k√∂z√∂tt a hull√°mpala, vagyis a palatetŇĎ azbeszt tartalm√°nak ok√°n).

B√°r az azbeszt a karcinog√©n anyagok list√°j√°n szerepel, a daganatkeltŇĎ hat√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ vita napjainkig sem z√°rult le. Eg√©szs√©gk√°ros√≠t√≥ hat√°s√°t sz√°las szerkezet√©re √©s k√©miai stabilit√°s√°ra vezetik vissza.
A por√°rtalmak, a bel√©legzett por, illetve a sz√°lmennyis√©g is nagym√©rt√©kben befoly√°solj√°k a mezotelioma √©s a t√ľdŇĎr√°k kialakul√°s√°t.
A betegs√©gek teljes k√∂rŇĪ megismer√©se lassan halad, mivel hossz√ļ ‚Äď esetenk√©nt 30-40 √©v ‚Äď a lappang√°si idŇĎ √©s nem kiz√°rhat√≥ak az egy√©b okok sem (pl. a doh√°nyz√°s hat√°sa).

A Nemzetk√∂zi Munka√ľgyi Hivatal (ILO) az azbesztrŇĎl sz√≥l√≥ 1986. √©vi egyezm√©nyben t√∂bbek k√∂z√∂tt az al√°bbiakat r√∂gz√≠ti:

‚ÄúHa lehets√©ges, az azbesztet vagy azbesztet tartalmaz√≥ term√©keket helyettes√≠teni kell m√°s anyagokkal, vagy term√©kekkel, vagy olyan alternat√≠v technol√≥gi√°t kell alkalmazni, amelyet az illet√©kes hat√≥s√°gok tudom√°nyosan √°rtalmatlannak, vagy kev√©sb√© √°rtalmasnak √≠t√©lnek!‚ÄĚ

A hazai √©s nemzetk√∂zi gyakorlat az azbeszttartalm√ļ anyagok elt√°vol√≠t√°s√°t, bont√°s√°t, kezel√©s√©t, teh√°t az azbesztmentes√≠t√©st szakc√©g √°ltali elv√©gz√©shez k√∂ti.
C√©g√ľnk azbeszttel, azbeszt felm√©r√©ssel, azbeszt vizsg√°lattal kapcsolatos szaktev√©kenys√©ge az alap√≠t√°st√≥l kezdve napjainkig meghat√°roz√≥. Mind szem√©lyi, mind pedig t√°rgyi felt√©telekkel rendelkez√ľnk, √≠gy mindenf√©le az azbeszthez k√∂tŇĎdŇĎ feladatokat a ma elv√°rt Eur√≥pai sz√≠nvonalon vagyunk k√©pekes ell√°tni.
Az azbeszthez k√∂thetŇĎ vizsg√°lataink folyamatos fejleszt√©sekkel √©s tov√°bbk√©pz√©sekkel n√∂velj√ľk a hazai √©s nemzetk√∂zi szakmai elv√°r√°soknak megfelelŇĎen.

Azbeszttel kapcsolatos tev√©kenys√©gi ter√ľleteink:

Az 1996-os √©vtŇĎl alap√≠t√≥ √©s vezetŇĎs√©gi tagja vagyunk a Magyar Azbesztmentes√≠tŇĎk Sz√∂vets√©g√©nek, mely t√°rsult tagja az EARA, azaz az Eur√≥pai Azbesztmentes√≠tŇĎk Sz√∂vets√©g√©nek.
Az azbeszttartalm√ļ anyagokkal kapcsolatos munk√°inkra, vizsg√°latainkra garancia, hogy azbesztszak√©rtŇĎnk a rostszerŇĪ anyagok vizsg√°lat√°ban t√∂bb mint 20 √©ve nemzetk√∂zi minŇĎs√≠t√©ssel rendelkezik. Folyamatosan vesz√ľnk r√©szt hazai √©s nemzetk√∂zi szinten az azbeszthez k√∂tŇĎdŇĎ k√∂rvizsg√°latokban (Health and Safety Laboratory √©s Asbestos in Materials Scheme) √©s √∂sszem√©r√©seken, rendre kiv√°l√≥ eredm√©nyekkel.
K√∂zremŇĪk√∂dt√ľnk az Eur√≥pai Tan√°cs 87/217/EGK ir√°nyelv√©re alapul√≥ hazai rendelet tervezet √∂ssze√°ll√≠t√°s√°ban, a rendelet bevezet√©s√©t megelŇĎzŇĎ vizsg√°lati elemz√©s elk√©sz√≠t√©s√©ben, amely tanulm√°ny kit√©rt a nemzetk√∂zi szab√°lyoz√°sokra is.
Azbesztmentes√≠t√©ssel, az azbeszt kezel√©s√©vel, hat√≥s√°gi szab√°lyoz√°s√°val kapcsolatban t√°rsas√°gunk v√©lem√©ny√©t kik√©rik, √©s figyelembe veszik. Orsz√°gos √©s v√°llalati azbeszt felm√©r√©seket v√©gz√ľnk, elŇĎad√°sokat tartunk az azbeszt t√©nyleges vesz√©lyeirŇĎl √©s vizsg√°lat√°r√≥l. R√©szt vesz√ľnk a sz√°las szerkezetŇĪ anyagok kutat√°s fejleszt√©s√©ben, valamint szakosodott egyetemi hallgat√≥k gyakorlati k√©pz√©s√©ben.
V√°llalatunk a vil√°g b√°rmely pontj√°n el tudjuk v√©gezni a sz√ľks√©ges azbeszt-vizsg√°latokat, felm√©r√©seket, azbesztmentes√≠t√©seket.

Laikusk√©nt ne ny√ļljon az √Ėn sz√°m√°ra ismeretlen, vagy azbeszt gyan√ļs, azbeszt tartalm√ļnak v√©lhetŇĎ anyagokhoz, term√©kekhez! K√©rje olyan szak√©rtŇĎ seg√≠ts√©g√©t, aki mind mintav√©telez√©sre, mind pedig elemz√©sre akkredit√°lt laborat√≥riummal rendelkezik!!!
Az azbeszt vizsg√°latot, az azbeszt felm√©r√©st √©s az azbesztmentes√≠t√©st csak √©s kiz√°r√≥lag megfelelŇĎ enged√©lyekkel rendelkezŇĎ szakemberek v√©gezhetik.