Az azbeszt felhasználása és hatása

Az azbeszt széleskörű ipari felhasználása a XX. század elején kezdődött.
Sokoldalú alkalmazhatóságát szinte egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti. Legnagyobb volumenben az azbesztcement gyártása során használták fel (azbeszt lapok, azbeszt szigetelések), ahol az adalék 10 %-a dél-afrikai krokidolit azbeszt (kék azbeszt) volt, a fennmaradó részt a volt Szovjetunióból importált krizotil azbeszt (fehér azbeszt) tette ki.

Az iparban évente több ezer tonna importált nyersanyag, illetve félkész áru kerül(t) feldolgozásra, így pl. tűzvédelmi szigetelésre, hőszigetelésre, csőszigetelésre, valamint irattartó dobozok és egyéb azbeszttartalmú termékek előállítására is előszeretettel használták.
Magyarországon az azbesztrostok és azok a termékek, amelyekhez az előállítás során ezen rostok valamelyikét szándékosan adták hozzá a termékhez, nem forgalmazhatóak és nem használhatóak fel (ide tartozik többek között a hullámpala, vagyis a palatető azbeszt tartalmának okán).

Bár az azbeszt a karcinogén anyagok listáján szerepel, a daganatkeltő hatásáról szóló vita napjainkig sem zárult le. Egészségkárosító hatását szálas szerkezetére és kémiai stabilitására vezetik vissza.
A porártalmak, a belélegzett por, illetve a szálmennyiség is nagymértékben befolyásolják a mezotelioma és a tüdőrák kialakulását.
A betegségek teljes körű megismerése lassan halad, mivel hosszú – esetenként 30-40 év – a lappangási idő és nem kizárhatóak az egyéb okok sem (pl. a dohányzás hatása).

A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) az azbesztről szóló 1986. évi egyezményben többek között az alábbiakat rögzíti:

Ha lehetséges, az azbesztet vagy azbesztet tartalmazó termékeket helyettesíteni kell más anyagokkal, vagy termékekkel, vagy olyan alternatív technológiát kell alkalmazni, amelyet az illetékes hatóságok tudományosan ártalmatlannak, vagy kevésbé ártalmasnak ítélnek!”

A hazai és nemzetközi gyakorlat az azbeszttartalmú anyagok eltávolítását, bontását, kezelését, tehát az azbesztmentesítést szakcég általi elvégzéshez köti.
Cégünk azbeszttel, azbeszt felméréssel, azbeszt vizsgálattal kapcsolatos szaktevékenysége az alapítástól kezdve napjainkig meghatározó. Mind személyi, mind pedig tárgyi feltételekkel rendelkezünk, így mindenféle az azbeszthez kötődő feladatokat a ma elvárt Európai színvonalon vagyunk képekes ellátni.
Az azbeszthez köthető vizsgálataink folyamatos fejlesztésekkel és továbbképzésekkel növeljük a hazai és nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelően.

Azbeszttel kapcsolatos tevékenységi területeink:

Az 1996-os évtől alapító és vezetőségi tagja vagyunk a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének, mely társult tagja az EARA, azaz az Európai Azbesztmentesítők Szövetségének.
Az azbeszttartalmú anyagokkal kapcsolatos munkáinkra, vizsgálatainkra garancia, hogy azbesztszakértőnk a rostszerű anyagok vizsgálatában több mint 20 éve nemzetközi minősítéssel rendelkezik. Folyamatosan veszünk részt hazai és nemzetközi szinten az azbeszthez kötődő körvizsgálatokban (Health and Safety Laboratory és Asbestos in Materials Scheme) és összeméréseken, rendre kiváló eredményekkel.
Közreműködtünk az Európai Tanács 87/217/EGK irányelvére alapuló hazai rendelet tervezet összeállításában, a rendelet bevezetését megelőző vizsgálati elemzés elkészítésében, amely tanulmány kitért a nemzetközi szabályozásokra is.
Azbesztmentesítéssel, az azbeszt kezelésével, hatósági szabályozásával kapcsolatban társaságunk véleményét kikérik, és figyelembe veszik. Országos és vállalati azbeszt felméréseket végzünk, előadásokat tartunk az azbeszt tényleges veszélyeiről és vizsgálatáról. Részt veszünk a szálas szerkezetű anyagok kutatás fejlesztésében, valamint szakosodott egyetemi hallgatók gyakorlati képzésében.
Vállalatunk a világ bármely pontján el tudjuk végezni a szükséges azbeszt-vizsgálatokat, felméréseket, azbesztmentesítéseket.

Laikusként ne nyúljon az Ön számára ismeretlen, vagy azbeszt gyanús, azbeszt tartalmúnak vélhető anyagokhoz, termékekhez! Kérje olyan szakértő segítségét, aki mind mintavételezésre, mind pedig elemzésre akkreditált laboratóriummal rendelkezik!!!
Az azbeszt vizsgálatot, az azbeszt felmérést és az azbesztmentesítést csak és kizárólag megfelelő engedélyekkel rendelkező szakemberek végezhetik. ” icon_img=”http://kor-ker.hu/wp-content/themes/eco-nature/img/asbestos_removal-red.png”]

Azbeszt felmérés


Ha környezetünkben egészség kárósító hatású azbesztre, vagy azbeszttartalmú anyagra gyanakszik, kérjen szakértői segítséget!
Az azbeszt alapanyagként több mint 3000-féle termékben került felhasználásra (azbeszt pala, különféle azbeszt lapok és azbeszt szigetelések), ezen anyagok pontos felmérése, akkreditált mintavétele, beazonosítása magas szakértelmet és akkreditált laboratóriumot igényel.
Speciális szaktudásunk több mint 25 éves múltra tekint vissza. Cégünk akkreditált laboratóriuma, minden azbeszttel kapcsolatos kérdésére megadja a választ.

Keressen bennünket bizalommal:

Czap Gergely

cégvezető+36 30 630 6334kor-ker@kor-ker.hu

Szenyán Zoltán

technikus+36 30 641 6756kor-ker@kor-ker.hu

Referenciák:

 • Főtáv Zrt.
 • Magyar Telekom Nyrt
 • Richter Gedeon Nyrt.
 • Chinoin Gyógyszergyár Zrt. Budapest
 • Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.
 • Denkstatt Hungary Kft.
 • Crown Magyarországi Csomagolóipari Kft.
 • Esztergom Város Önkormányzata

azbeszt cement hullámpala

azbeszt cement lefolyóscső

légtechnikai vezeték azbeszt zsinor peremtömítése

szórt azbeszt tartalmú szigetelés


Azbesztmentesítés


Az azbesztmentesítés hatósági bejelentés köteles tevékenység, melyet a munka megkezdése előtt 15 nappal jelenteni kell!

Az elkészített azbesztfelmérés alapján, ismert az épületben, környezetben lévő azbeszttartalmú anyagok:

 • mennyisége
 • típusa (kötött, szórt)
 • minősége (jó állapotú, sérült, kiporzás veszélyes)

Szakértői segítséggel dönteni kell, a további intézkedésekről.

Szórt (gyengén kötött) azbeszttartalmú szigetelés:

Hosszú időn keresztül, hazánkban is nagy mennyiségben használtak szórt azbeszttartalmú anyagot, főként krizotil vagy krokidolit azbeszttípust, tűzvédelmi vagy hőszigetelési célokból (acélgerendák, beton-fém födémek-szerkezetek, födém áttörési pontok, tartályok, turbinák, kazánfalazatok stb.)
Amennyiben a felhasznált bevonat anyagszerkezete porózus (laza szerkezetű, gyengén kötött) rezonancia, légmozgás, mechanikai sérülés esetén az emberi szem számára láthatatlan azbesztrostok könnyen a légtérbe kerülnek, így egészségügyi kockázatot jelentenek az ott tartózkodók, a környezetben lévők számára.

Az azbesztmentesítési technológia alapjai

Az azbesztmentesítés előkészítése, a védőeszközök és berendezések használata a nemzetközi előírásoknak, gyakorlatnak és a hazai jogszabályoknak megfelelően történik (hermetikus területlezárás, negatív nyomású munkatér, speciális személyi zsilip, speciális elszívó- porleválasztó HEPA – vízszűrő rendszerek, nagy teljesítményű tisztító berendezések stb.
Azbesztmentesítések során a munkaterületen, valamint annak környezetében a légtér azbesztrost-koncentrációjának vizsgálata, valamint ellenőrzése történik helyszínre telepített akkreditált vizsgálólaborral.
A bontási munkák során keletkezett azbeszttartalmú veszélyes hulladékok jogszabályi előírásoknak megfelelő kezelése (tárolás, szállítás, elhelyezés).

A kifogástalan, minőségi munkára garancia, a dolgozóink azbesztmentesítői szakképzettsége, szakértelme, a cég saját tulajdonban lévő speciális berendezés és – eszközparkja, valamint a korábbi referencia munkáink.

Társaságunk kétféle technológiát alkalmaz, a gyengén kötött azbeszttartalmú szigetelések mentesítésére:

 1. Mechanikai, fizikai azbesztmentesítés
  Mechanikai, fizikai azbesztmentesítés
  Mechanikai, fizikai azbesztmentesítés esetén a teljes azbeszttartalmú szigetelés eltávolításra kerül. Ebben az esetben, az adott terület megkapja az azbesztmentes terület minősítést.

  azbeszttel szennyezett föld, törmelék eltávolítása

  rossz állapotban lévő szórt /krizotil/ fehér azbeszt szigetelés

  Füstpróba, szivárgási pontok megszüntetése

  Szórt azbeszttartalmú födémszigetelés bontása, eltávolítása mechanikai úton, kézi bontóeszközökkel

  Munkaterület utótisztítása, finomtisztítási munkálatok

  Speciális szállekötőanyag permetezése

  Veszélyes hulladék szállítás

  Azbesztmentesített és speciális szállekötőanyaggal kezelt munkaterület

 2. Kapszulázásos módszerrel történő azbesztmentesítés:Abban az esetben, ha a mechanikai, fizikai azbesztmentesítés nem kivitelezhető az azbeszt felmérés alapján, a magas költségvonzat vagy az azbeszttartalmú anyag eltávolítása nem lehetséges az ún. kapszulázásos (az azbeszttartalmú szigetelés speciális impregnálása és a felületen membrán bevonat képzése) módszerrel történő azbesztmentesítést javasolunk (az azbeszt szigetelés speciális hermetikus lezárására).

  Az azbeszttartalmú szigetelés kapszulázásának elvégzésével a szigetelőanyagból az azbesztrostok kiválása megszűnik, a terület levegőjének minősége jelentős mértékben javul, valamint az egészségügyi kockázat megszűnik.

  A bevonati rendszerre a KÖR-KER Kft. 10 év garanciát vállal.
  Hátránya:

  • Ha az épület átalakításra, bontásra kerül, akkor a mechanikai azbesztmentesítést az azbeszt vizsgálatot követően el kell végezni.

  Előnye:

 • költségkímélő, átmeneti megoldási forma, az azbesztkiporzás megszüntetésére
 • mechanikai eltávolítás nem történik
 • a szigetelés hőszigetelő vagy tűzvédelmi funkciója nem változik
 • gyors kivitelezési idő
 • kisebb egészségügyi, környezeti kockázat
 • 10 év garancia
 1. Keressen bennünket bizalommal:

  Czap Gergely

  cégvezető+36 30 630 6334kor-ker@kor-ker.hu

  Czap Zoltán

  ügyvezető igazgató+36 30 966 3096kor-ker@kor-ker.hu

  szórt gyengén kötött azbesztszigetelés kapszulázása közben

  légtechnika azbesztzsinor tömítéseinek kapszulázós módszerrel történő lezárása a veszélyes kiporzás megszüntetése

  Levegőtisztasági(szivárgás) mérés munkaterületen kívül az azbesztmentesítés közben

  speciális kapszulázásos módszerrel történt azbesztmentesítés befejezése utáni állapot

Azbesztcement termékek (azbesztcement lap, sík vagy hullámpala)

A hazánkban 1903-tól nagy mennyiségben gyártották a szinte mindenki számára olcsón elérhető azbeszt-cement alapanyagokból készülő tetőfedő anyagokat, burkoló lapokat, szigetelő lapokat, víz- lefolyó- csatorna-csővezetékeket (az egyik legnépszerűbb termék legnépszerűbb a mai napig sok helyütt látható és még mindig használt azbeszt lap, vagy más néven azbeszt pala).
Az azbeszttartalmú termékek gyártása és forgalmazása 2005-ben került betiltásra Magyarországon.

Azbesztet tartalmazó termékek, így azbeszt pala eltávolítása is csak azbesztmentesítő szakcég megbízásával és a munkafolyamat közben történő levegőmonitorozás mellett történhet.

Az azbeszt pala vagy azbesztcementlap felületét erre megfelelő szállekötő anyaggal kell kezelni a veszélyes azbeszt kiporzás megakadályozása érdekében.
A keletkezett veszélyes hulladék szakszerű kezelést, tárolást, elszállítást igényel, célszerű engedéllyel rendelkező szakcéggel végeztetni a hulladékszállítást a veszélyes hulladék lerakóba.

Keressen bizalommal:

Czap Gergely

cégvezető+36 30 630 6334kor-ker@kor-ker.hu

Czap Zoltán

ügyvezető igazgató+36 30 966 3096kor-ker@kor-ker.hu

Azbeszt tartalmú hullámpala tetőfedőanyag

Azbeszt tartalmú hullámpala azbesztmentesítése

Azbeszt tartalmú hulladék szállításra előkészítve

Hulladékszállítás

Egyéb azbeszttartalmú termékek azbesztmentesítése:

Ha nagy mennyiségű azbeszttartalmú anyag van jelen, az előzőekben ismertetett azbesztmentesítési technológiának megfelelően kell eljárni
Ilyen anyagok lehetnek:

 • azbesztzsinór szigetelések
 • tömítések
 • azbeszt tartalmú tömítések
 • azbeszt tartalmú fékbetétek

Keressen bennünket bizalommal:

Czap Gergely

cégvezető+36 30 630 6334kor-ker@kor-ker.hu

Czap Zoltán

ügyvezető igazgató+36 30 966 3096kor-ker@kor-ker.hu

Anyagok anyagösszetétel (azbeszttartalom) vizsgálata


Azbesztfelmérések és azbeszt vizsgálat során vett anyagminták, valamint igény szerinti eseti mintavételezés során gyűjtött, illetve megküldött anyagminták azbeszttartalmának meghatározása.

 • Szilárd és folyékony anyagok azbeszttartalmának minőségi meghatározása.
 • Vizsgálati dokumentáció elkészítése.
 • Mikroszkópos fényképfelvételek készítése.
 • Javaslattétel a megvizsgált, azbeszt tartalommal rendelkező anyagok kezelésére, kiváltására.

Keressen bizalommal:

Lovas Péter

vizsgálómérnök+36 30 440 1931kor-ker@kor-ker.hu

amozit

krizotil

krokidolit

krizotil


Szervetlen szálló /azbeszt-/ rost koncentráció mérés


Munkahelyek, lakóhelyek, valamint azbesztmentesítéshez kötődő légterek szervetlen szálló (azbeszt-) rost koncentráció vizsgálatok elvégzése.

 • Azbesztmentesítési munkák során a munkaterületen, valamint annak környezetében a légtér azbesztrost-koncentrációjának vizsgálata, ellenőrzése
 • Munkahelyek levegőtisztasági vizsgálata, munkahelyi légtér azbesztrost terhelés mérése, ellenőrzése
 • Iroda-, lakó-, üdülő- és nyaralóépületek, sportlétesítmények helyiségeinek légtér azbesztrost koncentráció vizsgálata
 • Légtér azbesztterhelési térkép készítése

Keressen bizalommal:

Lovas Péter

vizsgálómérnök+36 30 440 1931kor-ker@kor-ker.hu

Szenyán Zoltán

technikus+36 30 641 6756kor-ker@kor-ker.hu

Szervetlen szállórost

Szervetlen szállórost

Szervetlen szállórost

Szervetlen szállórost


Talaj kármentesítés

Cégünk azbeszttel szennyezett talaj kármentesítési szolgáltatást nyújt.

Nem megfelelő hulladékgazdálkodás vagy épületek bontásából fakadóan számos helyen találhatóak Európában és hazánkban is azbeszttel szennyezett földterületek.

Ezen területek revitalizációja, helyreállítása komoly szakértelmet igényel. Cégünk rendelkezik szakértőkkel, akkreditált laboratóriumi háttérrel és a kivitelezési munkálatokhoz szükséges technológiával és eszközökkel.

A szennyezett terület azbesztmentesítése/helyreállítási folyamata közben és után ellenőrző háttér és személyi mintavételeket végzünk, annak biztosítására, hogy a levegő azbesztrost koncentrációja ne emelkedjen a veszélyes színt fölé.

 • Szennyeződés behatárolása, javaslattétel a talaj helyreállítási technológiára
 • A szennyezett föld szakszerű elszállítása, veszélyes hulladékként kezelése az azbesztmentesítés elvégzése
 • Akkreditált ellenőrző mérések, vizsgálatok elvégzése az azbesztrost koncentráció veszélyes szint alatt tartása érdekében
 • Jogszabályi megfelelőség biztosítása

Keressen bizalommal:

Czap Gergely

cégvezető+36 30 630 6334kor-ker@kor-ker.hu